Dr. Bodza rendel

Dr. Bodza - vizsgázott terápiás segítő border collie kutya Segít a következőkben: Stresszcsökkentés, szorongásoldás Nehéz élethelyzetek támogatása Érzelmi intelligencia fejlesztés Zárkózottság, félénkség Felkészülés a változásokra (iskolaváltás, költözés, válás, testvér érkezése) Nagyobb változások feldolgozása Tanulási- és beilleszkedési nehézségek

Ki Dr. Bodza?

Bodza, a munkatársam, egy vizsgázott terápiás segítő border collie kutya.

Hosszas felkészülés, vizsgák és egészségügyi vizsgálatok előzték meg színre lépését, hogy gyermeked teljes biztonságban lehessen mellette. Az előírt kétlépcsős vizsgán Bodzával bizonyítottuk, hogy ingergazdag környezetben is kontrollálható, valamint az is igazolást nyert, hogy a kutya semmilyen váratlan helyzetre nem reagál agresszívan.

Több tudományos kutatás is bizonyította, hogy a kutya-ember kapcsolatban sokoldalú, gyógyító erő rejlik. A kutya által szolgáltatott különféle ingerek (érintés, simogatás, mozgás látványa stb.) és az élő állat irányításával, kontrollálásával járó intellektuális kihívás jótékony hatással vannak idegrendszerünkre. A terápia eredményességét az adja, hogy a kutya a csoport tagjait elfogadja olyannak amilyenek, korlátaik ellenére dolgozik velük együtt, és a gyerekek is megtapasztalhatják, hogy valakit irányítani tudnak (hiszen eddig folyton nekik mondták meg, mit tegyenek, azonban most a kutyának ők is tudnak feladatot adni).

Bodzával játék és öröm a fejlődés, segít a bizalom és feltétel nélküli szeretet megtapasztalásában. Puszta jelenléte oldja a gyermekekben lévő feszültségeket és hozzájárul ahhoz, hogy még a zárkózottabbak is könnyebben tudjanak megnyílni.
A terápiás segítő kutyával való közös időtöltés támogatja az érzelmi intelligencia és a szociális készségek fejlődését. Új nézőpontokat kínál a keretek és szabályok fontosságának megértéséhez, segít megtanulni mások határainak tiszteletben tartását.

Melyek azok a területek, melyekben eredményesek a terápiás kutyás foglalkozások?

Amennyiben olyan megoldandó kihívással találkoztok, amely az imént olvasottak között nem szerepel, írj bátran, hogy közösen válaszokat és megoldást találjunk!

Dr. Bodza terápiás kutya épp pacsit ad
Dr. Bodza terápiás kutya épp pacsit ad Szunyi Kitti pszichológus gazdájának
Dr. Bodza rendel szemüvegben - Asszisztált állatterápia
Dr. Bodza terápiás kutya Szunyi Kitti pszichológus, gazdájának ölében

Rólam mondták

Találjunk megoldást problémáidra!

Ne hagyd, hogy a nehézségek eluralkodjanak az életeden! Foglalj időpontot nálam, és dolgozzunk együtt a megoldásokon! Szívvel-lélekkel végzem a pszichológusi munkámat, és garantálom, hogy bizalmas és empatikus környezetben fogunk dolgozni.

Gyakran Ismételt Kérdések

Bármilyen furcsa, a jó pszichológus a legtöbbet pontosan saját lényével és szeretetével tud Neked adni, amit megbízhatóan időről időre Neked ajándékoz önmagából.

Ez sokak számára, akiknek nem volt lehetősége gyermekként olyan minőségű figyelem és szeretetet megélésére, amire szükségük lett volna, hatalmas segítséget jelent és nagyon hiánypótló. Másoknak, akiknek mindezekből nem volt hiány, pedig megfelelő közeget biztosít önmaguk, érzéseik, cselekedeteik, döntéseik és kapcsolataik megértéséhez, ahhoz, hogy még teljesebbé, elégedettebbé és boldogabbá váljanak. 

A számodra megfelelő pszichológussal egy gyógyító kapcsolat jön létre, mely nagyon sokféle érzelmi nehézség és megpróbáltatás megoldását jelentheti. Fontos, hogy szimpatikus legyen a számodra és 3-4 találkozás után érezd, hogy bízhatsz benne.

A részletes válaszért kattints az amiben segíthetek menüpontra.

Röviden összefoglalva, ha úgy érzed pszichés támogatásra van szükséged bármi miatt. Ha szeretnél elismerni az önismeret útján. Ha érdekel a pszichológia, és szivesen tanulnál meg relaxációs, kommunikációs vagy egyéb pszichológiai technikákat. Ha valamilyen konkrét pszichológiai problémád van, pl. alvászavar, párkapcsolati nehézségek stb.

Egy pszichológus lehetőséget nyújt ahhoz, hogy megértsd a dolgok mögötti összefüggéseket és ezáltal felülemelkedj azokon a problémákon, melyeket érint.

Egy pszichológus segít abban, hogy kezedbe vedd életed irányítását és végül megszülessen benned a saját, belső pszichológusod. Bár sokszor a pszichoterápia indokoltan évekig tart, nekem fontos, hogy a pácienseim ne váljanak függővé tőlem, és előbb-utóbb nélkülem is erős, független, boldog emberekként éljenek.

Az első négy alkalom arról szól, hogy megismerjem a történetedet és a problémádat. Ez idő alatt kiderül, tudunk-e hosszú távon együtt dolgozni, tudok-e segíteni neked és szimpatikus vagyok-e számodra.

4 alkalom után történik az elköteleződés. Akkorra kirajzolódik, hogy mi a célod és számomra az, hogy mi az ehhez szükséges módszer és időszükséglet.

Általában egyszerre 10-15 alkalomban állapodunk meg.

Van, aki éveken vagy akár egy egész életen át jár pszichológushoz, mert szüksége van erre a típusú kapcsolatra, megtartó erőre. Bizonyos típusú nehézségek, súlyos traumák, nehéz gyermekkor esetén ez indokolt is lehet és semmi megvetendő nincs ebben.

Van, akinek az önismeret egyfajta hobbivá válik és az is teljesen rendben van.
A leggyakoribb azonban az, hogy az emberek konkrét problémával fordulnak szakemberhez, ennek a megoldását tűzik ki terápiás célként, és amikor elérik, lezárják a közös munkát.

A probléma nehézségétől, a páciens személyiségétől, elszántságától függően ez lehet fél-egy év. Az önismereti munka, ha a cél az önismeret addig tart, ameddig kedved, pénzed és időd engedi.

Minden eset egyedi, így konkrétabbat csak az első személyes találkozások után tudok mondani.

Régen az emberek azt gondolták, hogy aki pszichológushoz jár, az bolond vagy elmebeteg. Ezért sokan félnek attól, hogy ha kiderül róluk, hogy pszichológushoz járnak, akkor negatívan fogják őt megítélni.

Szeretnélek megnyugtatni. Manapság pszichológushoz járni „trendi” és népszerű dolog. Rengetegen fordulnak szakemberhez, de legtöbbjükről nem fogod tudni, mert eltitkolják a negatív reakcióktól félve.

Az én véleményem az, hogy aki pszichológushoz jár, időt és energiát szentel önmaga megismerésére és gyógyítására, az egy bátor és igényes ember. Egy ilyen személy felismerte, hogy tehet azért, hogy boldogabb és teljesebb legyen és képes ehhez segítséget is kérni.
Én felnézek arra, aki ezt meglépi!

Ugyanakkor jogod van ezt az információt magánügyedként kezelni és elhallgatni a környezet előtt, én nem fogom elmondani senkinek, hogy találkoztunk! ☺

Pszichológusként titoktartási kötelezettségem van.

Ez azt jelenti, hogy adataidat szigorúan bizalmasan kezelem, nem beszélek senkinek arról, ami kettőnk között elhangzik. Ez alól kivételt képez, ha öngyilkossági veszélyeztetettség van, ilyenkor természetesen életed megóvása az elsőrendű.

Ezért van az, hogy ha összefutsz valahol a pszichológusoddal, ő addig nem üdvözöl Téged, ameddig Te nem köszönsz neki, hogy ne hozzon olyan helyzetbe mások előtt, hogy magyarázkodnod kelljen.

A pszichológussal való beszélgetések pont ezért is különlegesek, mert teljesen biztonságban érezheted magad, valóban köztünk marad az, ami elhangzik.

Általában hetente egyszer egy alkalommal. Egy alkalom kb. 50 perc. Krízises időszakokban szükség szerint hetente kétszer. Anyagi vagy más okok miatt van aki kéthetente egyszer tud jönni. Ennél ritkábban nem javaslom.

Először foglalj időpontot, vagy írj egy emailt nekem, melyben röviden összefoglalod, miben van szükséged segítségre, támogatásra. Mik azok a problémák, amik aktuálisan leginkább foglalkoztatnak? Ha van elképzelésed, mihez köthetőek a nehézségeid, arról is írj nyugodtan.
Egy pár szóban mutasd be magad, ki vagy, hány éves, mivel foglalkozol és mit várnál egy pszichológiai tanácsadástól vagy terápiától.

Miután elolvastam a leveledet, egyeztetünk egy időpontot kb. 1-2 héten belül.

Az első négy alkalom arra szolgál, hogy jobban megismerjem a történetedet és problémáidat, majd meghatározzuk a pszichológiai munka céljait. Megbeszéljük, hogy milyen módszerrel dolgozzunk, és hány alkalommal találkozzunk ahhoz, hogy teljesítsük a kitűzött célokat. Ezen alkalmak során elkezd felépülni az a bizalom és meghitt légkör, melyben a későbbiekben hatékonyan dolgozhatunk.

Az első négy alkalom után történik az elköteleződés, addig magyarázkodás nélkül elállhatsz a közös munkától. Természetesen előfordulhat, hogy úgy érzed, valamiért nem vagyok szimpatikus, ez esetben megszakíthatod a terápiát a kezdeti szakaszban. Néha az is előfordulhat, hogy én érzem úgy, hogy nem én vagyok az a szakember, aki a leghatékonyabban tudna segíteni. Ilyenkor ajánlok magam helyett másik pszichológust vagy pszichiátert.

Ha mindketten úgy érezzük az első négy alkalom után, hogy hatékonyan tudunk majd együttműködni, akkor megegyezünk a további alkalmak számában (4-6-8). Ezt a folyamatot már nem szerencsés megszakítani, számítok a kitartásodra, megbízhatóságodra, hiszen enélkül nem tudunk végig vinni gyógyító folyamatokat. Amikor leteltek a megbeszélt alkalmak, újra ránézünk problémáidra, átbeszéljük honnan hova jutottunk. Ha szükséges új terápiás célokat tűzünk ki, és újra megállapodunk valamennyi alkalomban.

A terápia addig tarthat, ameddig van terápiás cél, ami lehet az önismeret is, vagy a közérzet általános javítása, nemcsak pszichológiai nehézségek megoldása.

A pszichiáter orvos, aki olyan esetekben segít, amikor gyógyszeres támogatásra van szükség. Vannak olyan pszichés állapotok, amikor gyógyszer nélkül nem lehet segíteni, mert az illető annyira rosszul van, hogy nem alkalmas a pszichológus által végzett pszichoterápiás munkára. Ilyen lehet egy súlyos depresszió, vagy olyan mentális betegségek, mint a skizofrénia.

A pszichológus, nem orvos, ezért nem írhat fel gyógyszert. Az okleveles pszichológus az elsajátított módszerek segítségével különböző pszichoterápiás munkát végez. Súlyosabb esetekben mindkét szakemberre egyszerre van szükség.

Tehát a pszichiáter nem több vagy jobb, hanem más. Általában a pszichiáter nem végez pszichoterápiát, hanem ő az, aki diagnosztizál egy mentális betegséget és arra megfelelő gyógyszert ír.

Természetesen vannak olyan pszichiáterek, akik tovább képezték magukat a pszichoterápia irányába, így mindkét tevékenységet ellátják. A kórházakban körülbelül 20 perc jut egy pszichiáternek egy kliensre, ezért nagyon hálásak azoknak a pszichológusoknak, akik ezeknek a pácienseknek párhuzamosan tudnak további segítséget nyújtani.

Minden pszichoterápiának van eleje, közepe és vége. A jó pszichoterapeuta odafigyel arra, hogy mindhárom szakasz eljöjjön.

Segít felnőni, segít önbizalmat szerezni ahhoz, hogy nélküle is képes legyél a pszichés jólléted megtartására. Természetesen ennek különböző az időszükséglete. Van, aki fél-egy év alatt jut el idáig és van, akinek ehhez több év is kell.

A jó pszichológus hasonlít a jó szülőhöz: amikor felnő a „gyermek” hagyja kirepülni, támogatja függetlenedésében és bátorítja, de bármikor vissza lehet térni hozzá.

Nagyon sokszor valami olyat ad a pszichológus, ami hiánypótló és ez főleg a terápia kezdeti szakaszában valóban hasonló a függőségi érzéshez. Lehet olyan benyomásunk közben, mintha e nélkül már el sem tudnánk képzelni az életünket. Azonban ez idővel változik, a pszichológus segítségével egyre önállóbbak, magabiztosabbak és teljesebbek vagyunk, így önként érezzük meg, mikor jött el az idő a búcsúzáshoz.

Pszichológus választáskor nagyon fontos hagyatkozni a megérzéseinkre. Ha egy pszichológus bizalmat ébreszt bennünk, érezzük, hogy empatikusan, megértően reagál ránk és a biztonságban érezzük magunkat vele, akkor nagyon nem nyúlhatunk mellé. Nem minden pszichológus rossz, aki nekünk nem megfelelő. Fontos a kölcsönhatás, ami két ember között létre tud jönni.

A pszichoterápia során találkozhatunk belső sebzettségeinkkel, elfojtott fájdalmas érzésekkel, emlékekkel. Ezek feltárása természetesen sokszor megterhelő, felkavaró. Ha jó a pszichológusunk akkor érezzük, hogy ilyenkor mellettünk van, hogy biztonságban vagyunk, megtart és elbír. Tehát nem attól jó a pszichológus, hogy azonnal boldogabbak leszünk és minden alkalommal pihenünk, töltekezünk.

Attól jó a pszichológus, hogy alkalomról alkalomra megéljük, hogy ítéletmentesen, empatikusan figyel ránk, hogy biztonságban érezzük magunkat és érezzük, hogy úton vagyunk problémáink megértésében és megoldásában.

A nem jó pszichológus ismertetőjelei:

 • Úgy érezzük, több alkalom után sem tudunk megnyílni előtte.
 • Úgy érezzük, hogy nem bízhatunk benne, kételkedünk szakmai felkészültségében.
 • Kioktat, kritizál.
 • Személyes véleményét legfőbb igazságként adja át.
 • Magánélete részleteivel terhel, önmagáról beszél.
 • Rendszeresen pontatlan, lemondja, elfelejti a megbeszélt időpontokat.
 • Megterheltnek, stresszesnek tűnik, úgy érezzük nincs jól testi/lelki szinten.
 • Kiégettnek, unottnak tűnik.
 • Ápolatlan, elhanyagolt.
 • Nem megfelelő környezetben dolgozik.
 • Nem szimpatikus.
 • Úgy érzed, nem Ő a Te embered.
 • stb.

A pszichoterápia hasonlatos a gyémánt csiszoláshoz, mely során a gyémánt természetes rejtett szépségeit, tüzét, színszórását a legjobban érvényre juttatják. A pszichoterápia során megszerzett készségek, tudás, felismerések, erőforrások örökre a kincstárad részei maradnak.

A pszichoterápia egy bizonyos szakaszában előfordulhat az úgynevezett „áttétel”, „viszontáttétel”. Ez azt jelenti, hogy jelentkezhetnek olyan érzések, melyeket gyermekként a saját szüleid iránt éreztél, vagy más fontos személyek váltottak ki belőled.

Ezek között megjelenhetnek erotikus vagy szerelmi érzések is. Ez teljesen rendben van, fontos, hogy beszélj ezekről az érzésekről a pszichológusoddal. Ne félj, nem fogod elveszíteni emiatt a szeretetét.

A pszichoterápia előrehaladtával ezek a szerelmi érzések átalakulnak egy nyugodt, bizalmas, szeretetteljes érett viszonyulássá. Akár nő-nő, vagy férfi-férfi között is megjelenhetnek ilyen érzések nemi irányultságtól függetlenül.

Fontos, hogy ilyenkor maradj nyugodt, nem romlottál el, semmi baj nincs veled: ez csak a pszichoterápia átmeneti érzeménye, melyekről beszélj nyíltan a pszichológusoddal, hogy a pszichoterápia értékes forrása lehessen.

Természetesen az is teljesen rendben van, ha nem jelennek meg benned ilyen érzések. Viszont szerelmi vagy szexuális kapcsolat ápolása a pszichológus és kliense között tilos. Szigorúan tiltja a szakmai etikai kódex. A jó pszichológus soha nem él vissza a kliense gyengéd érzelmeivel.

A pszichológus-kliens egy speciális gyógyító kapcsolatban vannak, mely nem hasonlítható más emberi kapcsolatokhoz. Ennek a különlegessége pontosan abban rejlik, hogy a pszichológus feltétel nélküli elfogadást és figyelmet ad kliensének, ugyanakkor ő ezt nem várja viszont. Egy szerelmi kapcsolatban fontos a kölcsönösség, melyben az adok-kapok, a minőségi figyelem, az elfogadás kiegyenlítetten áramlik. Nem lenne egészséges, ha létrejönne szerelmi kapcsolat is pszichológus és kliense között, veszélyeztetné a kliens pszichés épségét. A pszichológus pedig súlyos visszaélést követne el, szakmai engedélyét és tekintélyét kockáztatná.

Összefoglalva a szerelmi és szexuális érzések megjelenése normális, természetes és átmeneti része a pszichoterápiának, de annak kiélése, megvalósulása nem lehetséges.

Általában az alkalom végén beszéljük meg a következő időpontot.

Van, akinek fix időpontja van, minden héten ugyanakkor találkozunk.

A lemondás 24 órával korábban vagy azt megelőzően díjtalan. 24 órán belüli lemondás, vagy a lemondás elmaradása esetén a terápia teljes összegét kérem kifizetni.

Kérem pontosan érkezni. Sajnos az 5 percnél korábban érkezőket nem tudom beengedni. Maximum 10 perc késés esetén tudjuk az 50 percet megtartani.