Mesés önismeret

Mese és Önismeret

Bennünk élő Nők

Mesés önismereti csoportomat a pszichológia, relaxációs technikák és meseterápiás elemek ötvözetéből hoztam létre. Ezennel a nőiség izgalmas mélységeibe utazunk. Minden alkalommal újabb és újabb témák tárulnak elénk, melyre más-más nézőpontból tekintünk rá. A szexualitás, férfi-nő kapcsolódások, anyaság, önvédelem, énhatárok, áldozati lét, önkifejezés, öngondoskodás stb. mind-mind olyan fontos aspektusai a létezésnek, melyek mélyebb átgondolása hozzásegítenek egy egészségesebb, teljesebb Nő kibontakozásához.

Mire jó a relaxáció?

A vezetett relaxáció segít megérkezni önmagadhoz. Megtanít egy rövid időre félretenni feladataidat, kihívásaidat, problémáidat, hogy megérkezhess egy pihentető nyugalmi állapothoz, melyben elindulhatnak öngyógyító folyamataid. Támogatja a mélyebb önismereti munkát, hiszen ebben a tudatállapotban újabb dimenziók tárulnak fel előtted, többet megtudhatsz önmagadról és átfogóbban láthatsz rá az összefüggésekre, analógiákra, befogadóbbá válsz a mesék szimbolikus tartalmainak megértésére.

Miben segít a mese?

A mesék sokrétű bölcsességet, megoldó kulcsokat kínálnak az élet kihívásaihoz. Biztonságos távolságból azonosulhatunk szereplőivel, tanulhatunk és fejlődhetünk általuk. A mesék szimbólumokat sűrítenek magukba, melyek közvetlenül elérik tudattalan régióinkat, előmozdítva az öngyógyulás folyamatát. A mesék megmozgatnak, gondolkodásra, újraértékelésre buzdítanak, érzelmeket ébresztenek és új dimenziót tárnak elénk az önmagunkról való gondolkodáshoz.

Miben segít a csoport?

A csoportos önismereti munka, olyan mintha sok-sok ablakot nyitnánk a világra. Megismerni más emberek történetét, kudarcait, sikereit, tanulságait gazdag élményt kínál számunkra is. Szövetségeseket találhatunk másokban, vagy könnyebben megértjük általuk azokat is, akiket korábban nem tudtunk. Gyarapszik érzelmi és szociális érzékenységünk, megtanulunk figyelni és elfogadni, miközben mi is egy megtartó, biztonságos közegben tudhatjuk magunkat.

Mire jó az online tér?

Sokan félnek az online munkától, pedig sok előnnyel bír:

  • otthonod kényelméből, biztonságából kapcsolódhatsz be, akár a kedvenc pizsamádban, kedves teás bögréd társaságában,
  • megspórolod az utazás kényelmetlenségét és költségeit, és az így felszabadult időt felhasználhatod értékesebben is, pl. egy lazító fürdővel az önismeretre hangolódáshoz,
  • az önismereti munka bizalmi légköre, különleges energiája online is létre tud jönni,
  • tapasztalataim szerint online is ugyanolyan jól működik a pszichológiai munka mint személyesen, sőt, valakinek még jobban be is válik.
  • a világ bármelyik pontjáról kapcsolódhatsz, akkor is ha külföldön élsz vagy éppen elutaztál.

Ettől függetlenül természetesen lehet olyan, hogy valaki egyszerűen csak nem preferálja az online teret, az ő kedvükért csoportjaim személyes formában is elérhetőek.

Induló csoportom témakörei:

– önvédelem, énhatárok

– önfeláldozás, önfeladás

– kommunikáció

– naivitás, érés

– erőforrásaink, valódi énünk megtalálása

– szexualitás, szerelem

– különböző női archetípusaink, női erő

– viszonyulás a másik nemhez

– szépség, öregedés, elmúlás

– anyaság

Stb.

Egy alkalom felépítése:

I. Vezetett relaxáció

Segítségével képesek vagyunk megnyugodni, megérkezni és eltávolodni mindattól a stressztől, ami aznap ért bennünket. A relaxáció egy olyan gyógyító tudatállapotba segít minket, melyben az idegrendszer képessé válik a stressz káros hatásait ellensúlyozni, hogy elindulhassanak a természetes öngyógyító folyamatok. Végére egy olyan tudatállapotba kerülsz, melyben mélyebben tudsz kapcsolódni önmagaddal és hatékonyabban tudsz önismereti munkát folytatni. A mesét ebben a nyugodt, relaxált állapotban olvasom fel.

II. A gyógyító mese felolvasása

III. Meghatározott önismereti aspektusok és kérdések mentén beszélgetés a mese által előidézett érzésekről, gondolatokról.

IV. Otthoni munka kiosztása (A házi feladatok elvégzése segíti az önismereti munkát, de nem kötelező az elvégzése. Ezek a feladatok lehetőségek és nem kötelességek.)

Keretek:

A csoportos foglalkozások (10-15 fő) hetente egyszer online vagy személyes formában kerülnek megtartásra.

Szunyi Kitti

Szunyi Kitti

Elhivatottan foglalkoztat az emberi lélek megismerése és mások támogatása az önismeret és pszichés gyógyulás, teljesedés útján. Életünk során számtalanszor kerülhetünk olyan helyzetbe vagy állapotba, amikor a legbölcsebb megoldás szakember segítségét kérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló cikkek