Orgaz-mumus

Számos kutatót foglalkoztat a női orgazmus témája, mert látszólag nincs evolúciós értelme, a férfi orgazmussal ellentétben.

A Sexual Medicine szaklapja arról számol be 6500 fős mintája alapján, hogy a szeretkezések alkalmával a férfiak az esetek 85 százalékában, míg a nők csak 63 százalékában élnek át orgazmust. Bár a szexuális forradalom és a női emancipáció hatalmas változást hozott a nők szexuális életébe, a fentebbi adat is mutatja, hogy még ma is nehezebb a nők számára a gyönyör átélése. Ennek egyik oka, a férfiak és a nők közötti természetes különbözőség, melynek elfogadása és tiszteletben tartása fontos a kölcsönös, örömteli szexualitás megtapasztalásához. A két nem egyenrangú modern társadalmunkban, de nem egyforma!

Fontos tény, hogy a férfiak és a nők szexuális izgalmi görbéje nem azonos. A férfiak hamarabb kerülnek szexuális izgalomba, előbb készek az aktusra, mint az ellenkező nem. Könnyebben, gyorsabban váltható ki a szexuális válaszkészség, a legtöbb férfi számára már vizuális ingerek is elegendőek ahhoz, hogy „beinduljanak”. Ezzel szemben a nőknek több időre és többféle ingerre van ahhoz szükségük, hogy készen álljanak a szeretkezésre, és az orgazmus eléréséhez is összetettebb út vezet. Megfelelő kommunikációval, türelemmel és némi kreativitással ez a különbség könnyen áthidalható.

A hormonális különbségeket szintén jó tudatosítani, hogy megértsük, mekkora odafigyelést igényel egy férfi és nő kölcsönös kielégülése. A férfiak teste hormonálisan állandó készenlétben van a szexualitás evolúciós feladatának beteljesítésére: a megtermékenyítésre. A nőknek ezzel szemben havonta mindösszesen 1-2 ilyen napja van. A legtöbb nő az ovuláció körüli napokban él át hasonló szexuális vágyat, mint amit a férfiak akár mindennap tapasztalnak. Ez ellentétes feladatokat ruház a nemekre. A férfiaknak meg kell tanulniuk együtt élni állandó szexuális késztetettségükkel, míg a nőknek hormonális változásaikkal és libidójuk hullámzásával.

Nagyon elszomorít, hogy a nők körülbelül tizenöt százaléka soha nem él át élete során orgazmust, további húsz százalék csak elszórtan, életében egyszer-kétszer tapasztalja meg azt, és csak a nők fele éli át rendszeresen, ritkábban vagy gyakrabban a gyönyört.

Az orgazmus hiányának sokféle oka lehet, bizonyos esetekben szükség van szakemberek bevonására is.

A legfontosabb azt tudatosítani, hogy minden nőnek joga van átélni a szexuális gyönyört kortól, súlytól, kultúrától függetlenül. Nem szabad lemondani a saját boldogságunkról, a test által kínált gyönyör és öröm megtapasztalásáról!

A női orgazmus egy tanulandó folyamat. A test saját, egyéni felfedezésével indul. A rendszeres maszturbálás rendkívül fontos ahhoz, hogy egy nő megismerje önmagát; azt, hogy mi jó érzés, és mi kellemetlen. A megfelelő kommunikáció, párunk edukálása is nagy jelentőségű. Szexuális partnerünknek meg kell mutassuk, el kell magyarázzuk mi és hogyan esik jól és minden esetben jelezzük, ha valami fáj vagy kellemetlen.

Sok hölgy fejében él az a téves és férfiakra nézve rendkívül megterhelő elvárás, hogy a szexuális partner magától érezzen rá mi jó neki az ágyban. Ez minden esetben egyéni feladat és felelősség. A saját testünkért mi magunk vagyunk felelősek. Ha a szexuális partnerünk magától mindent pont úgy csinál, ahogy arról titkon álmodunk, lehet, hogy tényleg álmodunk. Természetesen vannak szerencsés találkozások, különleges alkalmak, de hosszútávon az a fenntartható, ha a pár beszél szexuális szükségleteiről, vágyairól, örömeiről, nehézségeiről.

Sajnos a nagy átlag nem azt mutatja, hogy ez a kommunikáció zökkenőmentes lenne.

Egy hazai kutatás eredményei szerint a magyar nők 47 százaléka néha, 7 százaléka rendszeresen színleli a gyönyört. Alkalmi kapcsolatokban ez az arány akár 73 százalék is lehet és a házasságban élő nőknek több, mint fele rendszeresen megjátssza az orgazmust.

Az orgazmus megjátszásának többféle oka lehet. Leggyakrabban a pár hölgy tagja attól fél, hogy az igazsággal megbántaná párját, vagy ő maga megszégyenülne. Sokan megfelelésből imitálnak kéjt, hogy így tűnjenek vonzóbbnak, szerethetőbbnek. Van, aki a hamarabb szabadulás stratégiájaként használja fel színészi képességeit és van, aki élvezi, hogy így jobban felizgatja partnerét. Akármi is motivál minket arra, hogy elkendőzzük a valóságot, nem segítünk ezzel sem magunknak, sem a párunknak abban, hogy valódi szexuális kielégüléshez jussunk. Hosszútávon az orgazmus színlelése rossz hatással van a párkapcsolatra, szexuális életünkre, közérzetünkre és önértékelésünkre is.

Szakemberként azt javaslom, hogy az ágyban kerüljük el a színészkedést és inkább a minél őszintébb jelenlétre fókuszáljunk.

Lehet, hogy szükség van néhány stresszcsökkentő technika bevezetésére ahhoz, hogy megérkezhessünk a szexuális örömkészség állapotába.

Egy kellemes fürdő, egy meghitt vacsora, egy jóleső masszázs segíthet abban, hogy testileg-lelkileg nagyobb összhangba kerüljünk önmagunkkal és párunkkal. A testi és lelki intimitás megélése gyengéd érintések, ölelések, csókok, egymás meghallgatása szintén segít a hosszútávú örömteli szexualitás megéléséhez.

Fontos, hogy soha ne kritizáljuk társunk tulajdonságait, ne minősítsük vágyait. A dicséret, az elismerés, a figyelmesség vágyfokozó hatású. Egyszerűen hallgassuk meg párunkat, forduljunk felé türelemmel, elfogadással és keressük meg a módját annak, hogy örömet okozhassunk neki úgy, hogy az nekünk is jó legyen. Ha partnerünk nehezen beszél „ezekről”, akkor kérdezzük meg: „Ez jól esik?” „Hogy lenne még jobb?” „Ez túl erős volt?” stb.

Érdemes feltérképezni a szexualitáshoz kapcsolódó nehéz érzéseket, emlékeket, negatív hatásokat, és a neveltetést, melyek korlátozhatnak a kölcsönös, örömteli szexualitás megélésében.

Lehetséges, hogy szakember bevonása kell ahhoz, hogy az orgazmus útjába álló érzelmi akadályok, pl. szégyen, bűntudat, kontroll elvesztéstől való félelem stb. elhárulhassanak.

Fentebbi írásomban általános üzeneteket fogalmaztam meg, de soha ne felejtsd el, hogy minden ember egyedi, problémái megértéséhez és megoldásához egyéni megközelítésre van szükség!

Picture of Szunyi Kitti

Szunyi Kitti

Elhivatottan foglalkoztat az emberi lélek megismerése és mások támogatása az önismeret és pszichés gyógyulás, teljesedés útján. Életünk során számtalanszor kerülhetünk olyan helyzetbe vagy állapotba, amikor a legbölcsebb megoldás szakember segítségét kérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hasonló cikkek